** Welkom op de site van Jan Karsten Wierden**

Liefhebber

Jan Karsten uit Wierden 

Op de foto zie je Jan, Irma en hun hond Boris

Jan, Irma en hun hond BorisAl vanaf zijn 6e jaar is Jan besmet met het duivenvirus dat hij heeft opgelopen bij zijn opa Jan Karsten, die louter voor zijn plezier sier en postduiven bij zijn woning in Hulsen (gemeente Nijverdal) had vliegen. De 1e jaren waren het de van opa gekregen sierduiven  en  meeuwtjes die het hokje van Jan bij zijn ouderlijke woning in Wierden bevolkten, maar al gauw ging zijn voorkeur uit naar postduiven. 

Rond zijn 12e jaar kwam hij veel over de vloer bij de jongens van duivenliefhebber Seppenwoolde en kwam daar in aanraking met de wedstrijdsport. Enkele jaren later ging hij samen met vader Jaap op bezoek bij Jan Harbers waar hij de 1e door hem zo geliefde Janssen A. postduiven kreeg. In 1981 meldde hij zich aan bij zijn huidige P.V. de Reisduif waar ook Jan Harbers lid van is. 

De 8 koppels oude duiven en de jonge duiven waren toendertijd ondergebracht in een hokje van 3 bij 2 meter bij zijn ouderlijke woning.  In 1988 stopte hij met zijn duivenhobby, trouwde met Irma en verhuisde naar zijn huidige woning in Wierden. Al snel bleek dat hij niet buiten zijn duiven kon en in 1991 meldde hij zich weer bij zijn vereniging aan. Er werden toen wederom Janssen A. duiven gehaald bij Jan Harbers (via Wout Smeulders, Nuenen, Piet Meywes, Groningen en Aan de Stegge, Almelo) en daarnaast Klak en van Loon duiven bij 2 andere clubleden namelijk Henk Schoolderman en Bertus van Dijk. Om inteelt te voorkomen worden er elk jaar enkele  duiven bijgehaald. Zo ook het Janssen / Verbart soort van Leo Wiltvank uit Vriezenveen . Verder worden er duiven bij gehaald waar in de stamboom geweldige topduiven achter zitten  dit is volgens Jan zeer belangerijk . De rassen wat in zijn bloed lijnen zitten zijn de Janssen, V.loon , Klak , Koopman , en Leo Heremans duiven. Deze duiven  allemaal gekruist  en de resultaten  zijn geweldig . Elk jaar naar het  vliegseizoen  word er streng geselecteerd .

Jan is altijd bij zijn duifjes te vinden samen met zijn hond Boris.

De duifjes zijn niet bang voor Boris,  en Boris bewaakt ze op bijzondere wijze. Pakt men een duifje op dan slaat Boris alarm. Het is een hele bijzondere hond.

Met pijn en veel verdriet moesten wij Oude Boris  laten inslapen. Hij was onze beste vriend. Hij was als een kind voor ons. Ook voor mijn postduiven was hij zeer lief. Het was een echt postduivenhondje. Hij kende mijn Duiven als geen ander. Nooit zullen wij Oude Boris Vergeten. Wat hij voor ons betekent heeft. Hij had een hartje van Goud. Bedankt Boris voor die fijnejaren.   Jan en Irma Karsten.  

Home